Arctic Haute Route Ski & Sail 28-31.03.2019. Dag 1 - Pilan 828 moh (Lofoten)

Hei 😊 Forrige uke fra torsdag til søndag var Espen og jeg så heldig å få være med på tur med Arctic Haute Route Ski og Sail, fra Svolvær til Tromsø. Turen ble en opplevelsesreise utenom det vanlige, mellom små fiskevær, lokalsamfunn og nydelig natur i et arktisk friskt vær.  Vi var ombord på MS Nordstjernen, et skip som ble bygget i 1956, men som i ettertid har blitt modernisert flere ganger. Skipet har likevel beholdt mye av sitt klassiske interiør og har en blanding av ekte nostalgi og moderne komfort, noe som skaper en unik atmosfære. Kapteinen på MS Nordstjernen startet å jobbe om bord som 16 åring og fører fortsatt skipet i dag, i en alder av 72 år.  Ombord er det både restaurant, bar, kafe og panoramasalong. Hjemmet vårt under turen var en liten, men koselig lugar med køyesenger, egen dusj og toalett. Skipet er verneverdig og det innebar blant annet at vi ikke fikk ha med oss skistøvler på lugarene. Det var ordnet et eget skifte- og tørkerom til sko, feller og våte klær. Ettersom vi var med på nordgående rute som går mellom Svolvær og Tromsø måtte vi reise til Svolvær først. Turen vår startet fra Tromsø med hurtigbåten til Harstad i regn og vind. Værmeldingen var ikke lovende for våre dager om bord, men Arctic Haute Route Ski & Sail skulle vise seg å være mye mer enn bare vær og vindforhold.  Her vil jeg nevne flere ting, men først og fremst vertskapet Nina Kristine, Fredrik og Børge som driver Norwegian Adventure Company. I striregn på Osane brygge i Svolvær tok de i mot oss med varme smil. Positiviteten deres var smittende, så selv om det regnet var stemning allerede meget god.  Været får man gjort lite med, det skifter fort og det er ikke uvanlig å ha opp til fire årstider i løpet av en og samme dag. Å det var nettopp det som gjorde hele opplevelsen underveis eksotisk og spesiell. På turen fikk vi virkelig kjent på alt fra 10 meter høye bølger, snø, vind, null sikt og sol. Selv om været var skiftende, følte jeg meg hele tiden trygg. Både om bord på MS Nordstjernen med kapteinens 56 års lange fartstid, og under toppturene sammen med Lars Martin fra Norgesguidene.  Etter middagen første kvelden ble alle gjestene fordelt i små grupper etter ønsker og skiferdigheter. Målet med dette var å sørge for at alle gjestene fikk tilpassede turer etter sine ambisjoner og forventninger.  Fra arrangørene og guidene var det hele tiden god informasjonsflyt og planlegging. Hver kveld hadde gruppene møte med sin respektive guide, hvor vi studerte kart og planla neste dags tur i fellesskap. Guiden vår forklarte hvorfor han valgte turmålene basert på værmelding og vindforhold. Han var dyktig til å finne trygge steder selv om skredfaren var høy, og sørget for at vi fikk masse flott skikjøring av ypperste klasse. Selv om vi hadde mye vær underveis ble alle turene en fantastisk opplevelse 🤩🙌🏼 Det var hele tiden stort fokus på sikkerhet, og guiden delte sin kunnskap med oss. Dette var nyttig både som repetisjon og læring. På turene var kommunikasjon og bevistgjørelse viktig. Vi snakket mye om de ulike terrengene vi beveget oss inn i og hadde erfaringsutvekslinger i gruppen. Dagene startet tidlig og nydelig frokost var klar fra klokken. 06:30. Klokken 08:00 ble vi fraktet i lettbåt til land, hvor skiene våre lå klar for topptur fra fjæra.  Etter turene sto det iskaldt cola og ventet mellom fjærsteinene til tørste skigjester. Noe som falt godt i smak etter mange timer på tur.  Tilbake på MS Nordstjernen etter en fin dag ute i fjellet, ble vi møtt med lokal snack. Den besto av saltet og røkt kveiterogn, flatbrød, hakket løk og rømme, samt ferske sveler med syltetøy. I tillegg var baren åpen for afterski på dekk. Dette ble et naturlig samlingspunkt med god stemning.  Nina, Fredrik og Børge har gjort en fantastisk jobb og har utviklet et veldig godt produkt. Ingenting er tilfeldig, og jeg ble imponert over hvor godt planlagt og tilrettelagt alt var. De hadde blandt annet en egen buss som fulgte skipet langs kysten. Denne bussen fraktet skiene og gjestene der det var nødvendig. Noe som igjen gjorde logistikken enklere. Transporten til og fra båten var også godt organisert, ingen kø eller venting, her gikk alt på skinner.  Hver ettermiddag seilte vi videre til nye steder omringet av majestetiske omgivelser.  Om bord var det mulig å leie skiutstyr, og båten hadde til og med en egen liten Intersport butikk hvor man kunne kjøpe nødvendig utstyr. Alt fra plaster, energibarer, skredsekk, skiklær, hjelm, skredutstyr og termos mm. Jeg opplevde de andre gjestene som veldig positive, og det var lite snakk om dårlig vær. Selv ikke da båten krenget godt i 10 meter høye bølger i Vågsfjorden, og tre lugarer tok inn vann på grunn av åpne koøyer. NB! kan være lurt og lukke koøyet 😉 Kjøkkenet leverte kulinariske middager basert på lokal mat og tilhørighet.  Dette var råvarer som fisk, kjøtt, poteter og grønnsaker. Hver kveld ble middagen presentert av kokken, og var av veldig høy kvalitet.  Og kunne tilberede så god mat, til så mange ble jeg veldig imponert av. Rettene besto av både kjøtt og fisk, samt nydelige desserter. Nam 😋  Til slutt vil jeg takke Nina Kristine, Fredrik og Børge fra Norwegian Adventure Company, guiden vår Lars Martin fra Norgesguidene, og turkameratene Sigrid, Ståle, Charlotte og Espen for 4 minnerike dager i all slags vær i fantastiske omgivelser 🥰   Dag 1 – Pilan (Lofoten)

Hei 😊

Forrige uke fra torsdag til søndag var Espen og jeg så heldig å få være med på tur med Arctic Haute Route Ski og Sail, fra Svolvær til Tromsø. Turen ble en opplevelsesreise utenom det vanlige, mellom små fiskevær, lokalsamfunn og nydelig natur i et arktisk friskt vær.

Vi var ombord på MS Nordstjernen, et skip som ble bygget i 1956, men som i ettertid har blitt modernisert flere ganger. Skipet har likevel beholdt mye av sitt klassiske interiør og har en blanding av ekte nostalgi og moderne komfort, noe som skaper en unik atmosfære. Kapteinen på MS Nordstjernen startet å jobbe om bord som 16 åring og fører fortsatt skipet i dag, i en alder av 72 år.

Ombord er det både restaurant, bar, kafe og panoramasalong. Hjemmet vårt under turen var en liten, men koselig lugar med køyesenger, egen dusj og toalett. Skipet er verneverdig og det innebar blant annet at vi ikke fikk ha med oss skistøvler på lugarene. Det var ordnet et eget skifte- og tørkerom til sko, feller og våte klær.

Ettersom vi var med på nordgående rute som går mellom Svolvær og Tromsø måtte vi reise til Svolvær først. Turen vår startet fra Tromsø med hurtigbåten til Harstad i regn og vind. Værmeldingen var ikke lovende for våre dager om bord, men Arctic Haute Route Ski & Sail skulle vise seg å være mye mer enn bare vær og vindforhold.

Her vil jeg nevne flere ting, men først og fremst vertskapet Nina Kristine, Fredrik og Børge som driver Norwegian Adventure Company. I striregn på Osane brygge i Svolvær tok de i mot oss med varme smil. Positiviteten deres var smittende, så selv om det regnet var stemning allerede meget god.

Været får man gjort lite med, det skifter fort og det er ikke uvanlig å ha opp til fire årstider i løpet av en og samme dag. Å det var nettopp det som gjorde hele opplevelsen underveis eksotisk og spesiell. På turen fikk vi virkelig kjent på alt fra 10 meter høye bølger, snø, vind, null sikt og sol. Selv om været var skiftende, følte jeg meg hele tiden trygg. Både om bord på MS Nordstjernen med kapteinens 56 års lange fartstid, og under toppturene sammen med Lars Martin fra Norgesguidene.

Etter middagen første kvelden ble alle gjestene fordelt i små grupper etter ønsker og skiferdigheter. Målet med dette var å sørge for at alle gjestene fikk tilpassede turer etter sine ambisjoner og forventninger.

Fra arrangørene og guidene var det hele tiden god informasjonsflyt og planlegging. Hver kveld hadde gruppene møte med sin respektive guide, hvor vi studerte kart og planla neste dags tur i fellesskap.

Guiden vår forklarte hvorfor han valgte turmålene basert på værmelding og vindforhold. Han var dyktig til å finne trygge steder selv om skredfaren var høy, og sørget for at vi fikk masse flott skikjøring av ypperste klasse. Selv om vi hadde mye vær underveis ble alle turene en fantastisk opplevelse 🤩🙌🏼

Det var hele tiden stort fokus på sikkerhet, og guiden delte sin kunnskap med oss. Dette var nyttig både som repetisjon og læring. På turene var kommunikasjon og bevistgjørelse viktig. Vi snakket mye om de ulike terrengene vi beveget oss inn i og hadde erfaringsutvekslinger i gruppen.

Dagene startet tidlig og nydelig frokost var klar fra klokken. 06:30. Klokken 08:00 ble vi fraktet i lettbåt til land, hvor skiene våre lå klar for topptur fra fjæra.

Etter turene sto det iskaldt cola og ventet mellom fjærsteinene til tørste skigjester. Noe som falt godt i smak etter mange timer på tur. 

Tilbake på MS Nordstjernen etter en fin dag ute i fjellet, ble vi møtt med lokal snack. Den besto av saltet og røkt kveiterogn, flatbrød, hakket løk og rømme, samt ferske sveler med syltetøy. I tillegg var baren åpen for afterski på dekk. Dette ble et naturlig samlingspunkt med god stemning. 

Nina, Fredrik og Børge har gjort en fantastisk jobb og har utviklet et veldig godt produkt. Ingenting er tilfeldig, og jeg ble imponert over hvor godt planlagt og tilrettelagt alt var. De hadde blandt annet en egen buss som fulgte skipet langs kysten. Denne bussen fraktet skiene og gjestene der det var nødvendig. Noe som igjen gjorde logistikken enklere. Transporten til og fra båten var også godt organisert, ingen kø eller venting, her gikk alt på skinner.

Hver ettermiddag seilte vi videre til nye steder omringet av majestetiske omgivelser. 

Om bord var det mulig å leie skiutstyr, og båten hadde til og med en egen liten Intersport butikk hvor man kunne kjøpe nødvendig utstyr. Alt fra plaster, energibarer, skredsekk, skiklær, hjelm, skredutstyr og termos mm.

Jeg opplevde de andre gjestene som veldig positive, og det var lite snakk om dårlig vær. Selv ikke da båten krenget godt i 10 meter høye bølger i Vågsfjorden, og tre lugarer tok inn vann på grunn av åpne koøyer. NB! kan være lurt og lukke koøyet 😉

Kjøkkenet leverte kulinariske middager basert på lokal mat og tilhørighet.

Dette var råvarer som fisk, kjøtt, poteter og grønnsaker. Hver kveld ble middagen presentert av kokken, og var av veldig høy kvalitet.

Og kunne tilberede så god mat, til så mange ble jeg veldig imponert av. Rettene besto av både kjøtt og fisk, samt nydelige desserter. Nam 😋

Til slutt vil jeg takke Nina Kristine, Fredrik og Børge fra Norwegian Adventure Company, guiden vår Lars Martin fra Norgesguidene, og turkameratene Sigrid, Ståle, Charlotte og Espen for 4 minnerike dager i all slags vær i fantastiske omgivelser 🥰

Dag 1 – Pilan (Lofoten)

FullSizeRender.jpg

Morgen utsikt fra lugaren. Laupstad.

FullSizeRender.jpg

Tendring

Transporten  

Transporten  

Skiene lå klare og ventet på oss

Skiene lå klare og ventet på oss

FullSizeRender.jpg

På vei til Pilan

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
Stopp underveis for å måle hellingsgraden.  Lurt å gjøre ved gjevne mellomrom, bidro til at vi ble mer bevist i forhold til terrenget vi befant oss i

Stopp underveis for å måle hellingsgraden.  Lurt å gjøre ved gjevne mellomrom, bidro til at vi ble mer bevist i forhold til terrenget vi befant oss i

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
Pilan 828 moh

Pilan 828 moh

FullSizeRender.jpg
Plutselig klarnet det litt opp, og vi fikk utsikt fra toppen 👌🤩

Plutselig klarnet det litt opp, og vi fikk utsikt fra toppen 👌🤩

FullSizeRender.jpg
Mye vind! 💨 

Mye vind! 💨 

Forsøk på å ta lunchen like nedenfor toppen, men der blåste det ennå mer 💨💨 

Forsøk på å ta lunchen like nedenfor toppen, men der blåste det ennå mer 💨💨 

Vi møtte en anen gruppe på vei ned. 

Vi møtte en anen gruppe på vei ned. 

Vi valgte mere skikjøring (og ny opptur) her nede fra Morfjordskaret og Morfjorden. Vi tok fellene på ved ca 70 moh

Vi valgte mere skikjøring (og ny opptur) her nede fra Morfjordskaret og Morfjorden. Vi tok fellene på ved ca 70 moh

Charlotte ville stå på hodet med skiene på, og fikk litt hjelp fra guiden vår Lars Martin. Sprekt!  

Charlotte ville stå på hodet med skiene på, og fikk litt hjelp fra guiden vår Lars Martin. Sprekt!  

Det ga tydeligvis inspirasjon  😅

Det ga tydeligvis inspirasjon  😅

Ståle og Sigrid med utsikt ned mot Laupstad

Ståle og Sigrid med utsikt ned mot Laupstad

Meg, med MS Nordstjernen i bakgrunnen

Meg, med MS Nordstjernen i bakgrunnen

Oppsamling av ski til bussen

Oppsamling av ski til bussen

Kald Corona sto klart på dekk 🍻 

Kald Corona sto klart på dekk 🍻 

Snack - røkt og saltet Kveiterogn med flatbrød og rømme. Nam 😋😋 

Snack - røkt og saltet Kveiterogn med flatbrød og rømme. Nam 😋😋 

FullSizeRender.jpg

Der var vi 👆Pilan til venstre

IMG_0523.JPG

I gangen utenfor lugarene 😁

IMG_0577.JPG

Her gikk vi

IMG_0576.JPG
IMG_0579.JPG

Tallene viser antall kilometer  

 

Klem fra Hege 🥰