Pakningsplan vinterturer og skiturer

Hei på dere!

Siden jeg får mange forespørsler om hva jeg har med meg på turene mine på vinteren og på toppturer på ski, tenkte jeg å legge ut en pakningsplan jeg som bruker på toppturer på ski og på fotturer på vinteren.

Pakningsplan Vinter:

 • Gore-Tex jakke

 • Gore-Tex bukse

 • Isolasjonsplagg (bukse og overdel)

 • Ullgenser og Fleece

 • Dunjakke

 • Tynn Balaclava (beskytte ansiktet for frostskader, og genial under hjelm)

 • Lue

 • Buff i ull

 • Hansker

 • Vindvotter i Grore-Tex

 • Ullvotter for å inne i vindvottene

 • Håndvarmere

 • Ekstra ullskjorte for skift på toppen

 • Ekstra ullsokker ( Darn Tough eller Kask)

 • Hodelykt (Moonlight og Silva, samt en liten enkel lykt for oppturen)

 • Håndvarmere (genial å ha inne i vottene, eller i lommer)

 • Hjelm

 • Googles

 • Googles soc ( trekk til å ha over glassene på google når de er på hjelmen)

 • Sender/mottaker utstyr (jeg bruker Mammut Barryvox S)

 • Søkestang

 • Spade

 • Feller til ski

 • Isøks (Griven)

 • Stegjern (Griven)

 • Hurtig glider til ski (Kald, våt snø)

 • G3 sine LoveGlove (Genial pose til å ha fellene i når de tas av)

 • Verktøy til ski (Leatherman el lignende)

 • Camelback/ Ospray 1,5 liter drikkesystem

 • Thermos med varm drikke

 • Matpakke

 • Nøtter og Sjokolade

 • Redbull

 • Plaster, Sportstape, Ibux

 • Gorillatape (Reperasjon av utstyr og klær)

 • Slynge med karabinkrok

 • Sitteunderlag

 • Solkrem (Dersom sola er til stede)

 • Solbriller

 • Kamera med stativ

 • Go-Pro Hero 5

 • Shelter ( Vindsekk)

 • Gamasjer (Knehøyde)

 • Kjetting brodder (For å ha under skoene på fotturer)

 • Staver carbon

 • Truger

 • Arc`Teryx sekk 38-40 liter.

Når det gjelder vinterturer og da gjerne toppturer på ski, kreves det en del mer utstyr med seg. Klimaet er hardere, og det er som oftes mørkt hele døgnet i starten. Dette gjør det viktig å ha med seg nok og nødvendig utstyr for å kunne få en trygg tur ute i fjellene.

Jeg tenker alltid sikkerhet på tur, og bruker også tid på å plukke ut turmål ut i fra hvordan vær, vind og nedbør har vært i løpet av den siste tiden. Jeg bruker Varsom og RegObs appene regelmessig, og leser faregrad, føreforhold og anbefalingene deres. Disse sikkerhets appene har blitt oppgradert, og man finner mange nyttige hjelpemidler i appene.

Det har kommet mange flotte turbøker som beskriver toppturer, og anbefalte ruter. Disse leser jeg grundig før jeg drar på topper som jeg ikke tidligere har vært på.

Jeg er også nøye på hvem jeg har med meg på tur, og da spesielt dersom mer krevende turer skal gjøres. Dette er min sikkerhet på tur, da kammeratredning er det som oftes redder liv. Da er det en selvfølge at turfølget mitt også har nødvendig sikkerhetsutstyr, opplæring og kunnskaper.

Når det gjelder sikkerhetsutstyr som hjelm, S/M, spade og søkestang er dette alltid med meg på toppturer på ski. I tillegg har jeg med meg isøks og stegjern når forholdene, og spesielle topper skal bestiges.

Jeg bestiger selv aldri en topp uten å foreta en sikkelig risikovurdering i forkant, underveis, og på nedturen.

Noe annet som jeg har sett god nytte av er å ha god hodelykt på ski. Dette gjør at man kan kjøre fortere, og få godt synsfelt. Jeg bruker Moonlight sin Bright As Day 5000, som jeg synes er en fantastisk god hodelykt til skikjøring. Den gir masse lys, er akkurat passe størrelse, og vekten er heller ikke avskrekkende, eneste minus er stort batteri og separat kontrollenhet (og kanskje prisen..) meeeeen det betyr veldig lite så snart du har slått på lykten og den lyser opp omgivelsene. Anbefales!

Vinterturer på ski er noe jeg har en stor forkjærlighet til, og liker utfordringene med elementene på vinteren, lyset, mørket, og kulden. Det er noe spesielt med å få med seg alt dette, sette skiene på beina og pløye pudder nedover fjellsiden med hodelykten på.

Er det noe dere lurer på, er det bare å spørre så skal jeg forsøke å svare så godt jeg kan.

Ønsker dere alle en riktig god førjulstid, med fine toppturer som avslapping til juleforberedelsene deres.

Klem fra Hege